SAILPart- 21 MOCK TEST – 1ST FOR OPERATOR-CUM-TECHNICIAN-TRAINEES Mechanical//production//metallurgy.

Hello

All of You

I Hope so aap sab ache se honge.

In this post i have discussed about the SAIL Part- 21 MOCK TEST  FOR  OPERATOR CUM TECHNICIAN MECHANICAL//PRODUCTION//METALLURGY CANDIDATES FOR EXAM PREPARATION.

In this mock test i have discussed 100 questions . 20 questions from general aptitude and 80 questions from stream. The section A is general aptitude for all streams and trades of diploma and ITI.

This VIDEO provide support to engineering students like Mechanical, Mechanical Maintenance, Automobile, production and Aeronautics Mechanical diploma, degree[B.TECH.] , AMIE AND ITI students.

Click the link below to watch the video:-

https://youtu.be/q-463xOXsJo

You can join me on Telegram :- https://t.me/jalees_ahmed

Please like, share and comment below on this video and on our face book page.

Facebook: https://www.facebook.com/learnengineers

FOLLOW ME ON MY AMAZON PAGE :-

https://www.amazon.in/shop/jaleesahmed

MOCK TEST-1

SECTION – A

GENERAL APTITUDE

Q.1 When the Teacher entered the class, a student………. on the blackboard.

A.Wrote

B.was writing

C.writes

D.is writing

Q.2: Keep your eyes peeled
A.To watch carefully
B.Searching someone
C.Looking forward
D.Running away

Q.3 In which of the following  find the correctly spelt word.

1. Recommandation
2. Recommendation
3. Recomandation
4. Recomendation
A.1
B.2
C. 3
D. 4

Q.4 Monkey
A. monkieses
B. monkeys
C. monkies
D. none of these

Q.5 Impressive
A. de
B. in
C. un
D. out

Q.6 Looking at a portrait of a man, Sanjay said, “His mother is the wife of my father’s son. Brothers and sisters I have none.” At whose portrait was Sanjay Looking.

Q.7 Water : Dam :: Trade: ?

Q.8 In a row of trees, a tree is 7th from left end and 14th from right end. How many tree are there in the row ?

Q.9 If in a certain language PROSE is coded as PPOQE, how is LIGHT coded in that code ?

Q.10.I walk 30 metres in North-West direction from my house and then 30 metres in South-west direction. After this I walk 30 metres in South-East direction. Now, I turn to my house, in what direction am I going?

Q.11.What is 4th proportional in 9, 13 and 153?
A 251
B 181
C 175
D 221

Q.12.The population of a city is 50,000 at present. It increases at the rate of 10% per annum. What will be its population 3 yr from now?

A. 67,250
B. 65,550
C. 60,500
D. 66,550

Q.13.Which of the following is in descending order?

A. 5/8; 9/13; 11/17
B. 5/8; 11/17; 9/13
C. 9/13; 11/17; 5/8
D. 11/17; 9/13; 5/8

Q.14.What greatest number divides 17, 42 and 93 and leaves remainders 4, 3 and 15, respectively?

A. 89
B. 78
C. 13
D. 17

Q.15.What is 2252 ?

A. 50225
B. 50125
C. 55225
D. 50625

Q.16.Where did Minister of State for Culture (Independent charge) and Environment, Forest and Climate Change, Mahesh Sharma inaugurated the ‘Azaadi Ke Diwane’ museum?
A. Maharashtra
B New Delhi
C West Bengal
D Tamil Nadu

Q.17.Home Minister Rajnath Singh,inaugurated the Border Electronically Dominated QRT Interception Technique on India-Bangladesh border in which of the following City?

A. Dhubri,Assam
B. Kolkata,West Bengal
C. Dharmanagar,Tripura
D. Champhai,Mizoram
 
Q.18.According to 2018 World Air Quality Report,which city became the most polluted city and topped the Report?
A. Ghaziabad
B. Gurugram
C. Noida
D. Faridabad
 
Q.19.Name the Bank that was approved by government to handle import and export transactions with Iran recently?
A. Reserve Bank of India
B. IDBI Bank
C. State Bank of India
D. Indian Bank
 
Q.20.Who was appointed as the chairman of Coordination Committee for 2022 Asian Games?
A. Kumar Birla
B. Randhir Singh
C. Shantanu Narayen
D. Pierre Nanterme
 
SECTION-B
21. Projection welding is a
(A) Continuous spot welding process
(B) Multi-spot welding process
(C) Arc welding process
(D) Process used for joining round bars
 
22. The operation of straightening a curved sheet metal, is known as
(A) Drawing
(B) Squeezing
(C) Coining
(D) Planishing
 
23. To prevent the body of the blade from jamming in the saw cut, the teeth of blade are
(A) Strengthened
(B) Sharpened
(C) Set
(D) All of these
 
24. The mode of deformation of the metal during spinning is
(A) Bending
(B) Stretching
(C) Rolling and stretching
(D) Bending and stretching
 
25. In a ________, two or more operations are performed simultaneously at the single stroke of the ram.
(A) Simple die
(B) Progressive die
(C) Combination die
(D) Compound die
 
26. The cross-section of a chisel is usually
(A) Rectangular
(B) Square
(C) Hexagonal
(D) Octagonal
 
27. In order to check the clearance between two mating surfaces, a ________ gauge should be used.
(A) Ring
(B) Plug
(C) Feeler
(D) None of these
 
28. The process of decreasing the cross-section of a bar and increasing its length, is called
(A) Drawing down
(B) Upsetting
(C) Spinning
(D) Peening
 
29. Metal patterns are used for
(A) Small castings
(B) Large castings
(C) Complicated castings
(D) Large scale production of castings
 
30. Lap joints are employed on plates having thickness
(A) Less than 3 mm
(B) 5 to 10 mm
(C) 12.5 mm
(D) Above 25 mm
 
31. A rotary internal combustion engine has __________ cylinders.
(A) Four
(B) Five
(C) Six
(D) Seven
 
32. Cam size depends upon
(A) Base circle
(B) Pitch circle
(C) Prime circle
(D) Outer circle
 
33. The purpose of a link is to
(A) Transmit motion
(B) Guide other links
(C) Act as a support
(D) All of the above
 
34. If the pressure angle is __________, a reciprocating follower will jam in its bearings.
(A) Small
(B) Too small
(C) Large
(D) Too large
 
35. Balancing of rotating and reciprocating parts of an engine is necessary when it runs at
(A) Slow speed
(B) Moderate speed
(C) Highs peed
(D) Any one of these
 
36. The maximum heat loss in a boiler occurs due to
(A) Moisture in fuel
(B) Dry flue gases
(C) Steam formation
(D) Unburnt carbon
 
37. Locomotive boiler is of the following type
(A) Multi tubular
(B) Horizontal
(C) Internally fired
(D) All of the above
 
38. It is required to produce large amount of steam at low pressure. Which boiler should be used?
(A) Pulverized fuel fired boiler
(B) Cochran boiler
(C) Lancashire boiler
(D) Babcock and Wilcox boiler
 
39. A steam nozzle converts
(A) Heat energy of steam into kinetic energy
(B) Kinetic energy into heat energy of steam
(C) Heat energy of steam into potential energy
(D) Potential energy into heat energy of steam
 
40. Which of the following is a fire tube boiler?
(A) Lancashire boiler
(B) Babcock and Wilcox boiler
(C) Yarrow boiler
(D) None of these
 
41. What is the welding defect caused due to improper control and poor removal of slog between passes called?
(A) Mismatch
(B) Under fill
(C) Crack
(D) Porosity
 
42. In ECM, the material removal is due to
(A) Corrosion
(B) Erosion
(C) Fusion
(D) Ion displacement
 
43. The hardness of a grinding wheel is specified by
(A) Brinell hardness number
(B) Rockwell hardness number
(C) Vickers pyramid number
(D) Letter of alphabet
 
44. The size of a shaper is given by
(A) Stroke length
(B) Motor power
(C) Mass of machine
(D) Rate size
 
45. In reaming process
(A) Metal removal rate is high
(B) High surface finish is obtained
(C) High form accuracy is obtained
(D) High dimensional accuracy is obtained
 
46. Down milling is also called
(A) Conventional milling
(B) Climb milling
(C) End milling
(D) Face milling
 
47. The purpose of jigs and fixtures is to
(A) Increase machining accuracy
(B) Facilitate interchangeability
(C) Decrease expenditure on quality control
(D) All of these
 
48. A broach has
(A) Roughing teeth
(B) Semi-finishing teeth
(C) Finishing teeth
(D) All of these
 
49. Slow speed of the spindle is necessary in
(A) Thread cutting
(B) Turning a work of larger diameter
(C) Turning a hard or tough material
(D) All of these
 
50. The angle between the face and flank of the single point cutting tool is known as
(A) Rake angle
(B) Clearance angle
(C) Lip angle
(D) Point angle
 
51. Product layout is best suited where
(A) One type of product is produced
(B) Product is standardized
(C) Product is manufactured in large quantities
(D) All of the above
 
52. Which of the following organisation is preferred in automobile industry?
(A) Functional organisation
(B) Line organisation
(C) Staff organisation
(D) Line and staff organizations
 
53. Product layout is used for
(A) Job production
(B) Batch production
(C) Mass production
(D) Any one of these
 
54. For handling materials during manufacture of cement, a _________ is widely used.
(A) Belt conveyor
(B) Bucket conveyor
(C) Fork lift truck
(D) Overhead crane
 
55. Process layout is employed
(A) Where low volume of production is required
(B) Where similar jobs are manufactured on similar machines
(C) Where machines are arranged on functional basis
(D) All of the above
 
56. The type of organisation preferred for a steel industry, is
(A) Line organisation
(B) Functional organisation
(C) Line and staff organisation
(D) Line, staff and functional organisation
 
57. The aim of value engineering is to
(A) Find the depreciation value of a machine
(B) Determine the selling price of a product
(C) Minimize the cost without change in quality of the product
(D) All of the above
 
58. Military organisation is known as
(A) Line organisation
(B) Line and staff organisation
(C) Functional organisation
(D) All of the above
 
59. Queuing theory is associated with
(A) Sales
(B) Inspection time
(C) Waiting time
(D) Production time
 
60. Dummy activities are used to
(A) Determine the critical path
(B) Determine the project completion time
(C) Maintain the required net work
(D) None of these
 
 61. Electron volt is the unit of
(A) Atomic power
(B) Energy
(C) Voltage
(D) Radio activity
 
62. The nuclear energy is measured as
(A) MeV
(B) Curie
(C) Farads
(D) MW
 
63. Which of the following particles is the lightest?
(A) Nucleus
(B) Electron
(C) Proton
(D) Meson
 
64. Which of the following are ferrite materials?
(A) U₂₃₃ and Pu₂₃₉
(B) U
(C) U₂₃₈ and Pu₂₃₉
(D) U₂₃₈ and Th₂₃₉
 
65. Enriched uranium may contain fissionable contents of the order of
(A) 1-99%
(B) 1-25%
(C) 1-50%
(D) 1-75%
 
66. There are two main types of projection:
(A) Parallel and Orthographic
(B) Station-point and Perspective
(C) Parallel and Convergent
(D) Perspective and Parallel
 
67. Spur gear design normally begins with selecting this:
(A) Rack size
(B) Tooth size
(C) Gear size
(D) Pitch diameter
 
68. Which of the following is one of the basic types of welded joints:
(A) T-joint
(B) Rear joint
(C) Angle joint
(D) Groove joint
 
69. Welding drawings are a special type of this kind of drawing:
(A) Symbol
(B) Perspective
(C) Assembly
(D) Isometric
 
70. These are vertical distances above a common datum, reference plane, or point:
(A) Plats
(B) Elevations
(C) Traverse
(D) Profiles
 
71. The property by virtue of which a liquid opposes relative motion between its different layers is called
(A) Surface tension
(B) Coefficient of viscosity
(C) Viscosity
(D) Osmosis
 
72. A flow is called super-sonic if the
(A) Velocity of flow is very high
(B) Discharge is difficult to measure
(C) Mach number is between 1 and 6
(D) None of these
 
73. Liquids
(A) Cannot be compressed
(B) Occupy definite volume
(C) Are not affected by change in pressure and temperature
(D) None of the above
 
74. Fluid is a substance that
(A) Cannot be subjected to shear forces
(B) Always expands until it fills any container
(C) Has the same shear stress at a point regardless of its motion
(D) Cannot remain at rest under action of any shear force
 
75. The property of a fluid which enables it to resist tensile stress is known as
(A) Compressibility
(B) Surface tension
(C) Cohesion
(D) Adhesion
 
76. The unit of viscosity is
(A) Meters² per sec
(B) kg-sec/meter
(C) Newton-sec per meter²
(D) Newton-sec per meter
 
77. Low specific speed of a pump implies it is
(A) Centrifugal pump
(B) Mixed flow pump
(C) Axial flow pump
(D) None of the above
 
78. Hydraulic accumulator is used for
(A) Accumulating oil
(B) Supplying large quantities of oil for very short duration
(C) Generally high pressures to operate hydraulic machines
(D) Supplying energy when main supply fails
 
79. Multistage centrifugal pumps are used to
(A) Give high discharge
(B) Produce high heads
(C) Pump viscous fluids
(D) All of these
 
80. Axial flow pump is started with its delivery valve
(A) Kept fully closed
(B) Kept fully open
(C) Irrespective of any position
(D) Kept 50% open
 
 81. Which of the following variables controls the physical properties of a perfect gas?
(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Volume
(D) All of the above
 
82. Which of the following laws is applicable for the behaviour of a perfect gas?
(A) Boyle’s law
(B) Charles ‘law
(C) Gay Lussac’s law
(D) All of the above
 
83. Specific heat of air at constant pressure is equal to
(A) 0.17
(B) 0.21
(C) 0.24
(D) 1.0
 
84. Characteristic gas constant of a gas is equal to
(A) Cp /Cv
(B) C/Cp
(C) Cp – Cv
(D) Cp + Cv
 
85. The condition for the reversibility of a cycle is
(A) The pressure and temperature of the working substance must not differ, appreciably, from those of the surroundings at any stage in the process
(B) All the processes, taking place in the cycle of operation, must be extremely slow
(C) The working parts of the engine must be friction free
(D) All of the above
 
86. Energy can neither be created nor destroyed but can be converted from one form to other is inferred from
(A) Zeroth low of thermodynamic
(B) First law of thermodynamics
(C) Second law to thermodynamics
(D) Basic law of thermodynamics
 
87. Isochoric process is one in which
(A) Free expansion takes place
(B) Very little mechanical work is done by the system
(C) No mechanical work is done by the system
(D) All parameters remain constant
 
88. When two bodies are in thermal equilibrium with a third body, they are also in thermal equilibrium with each other. This statement is called
(A) Zeroth law of thermodynamics
(B) First law of thermodynamics
(C) Second law of thermodynamics
(D) Kelvin Planck’s law
 
89. First law of thermodynamics furnishes the relationship between
(A) Heat and work
(B) Heat, work and properties of the system
(C) Various properties of the system
(D) Various thermodynamic processes
 
90. Change in enthalpy in a closed system is equal to heat transferred if the reversible process takes place at constant
(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Volume
(D) Internal energy
 
91. The stroke of an engine is the
(A) Volume of the cylinder
(B) Length of the connecting rod
(C) Internal diameter of the cylinder
(D) Distance between T.D.C. and B.D.C.
 
92. In petrol engines, during suction stroke, _________ is drawn in the cylinder
(A) Air and fuel
(B) Only fuel
(C) Only air
(D) None of these
 
93. In a closed cycle gas turbine, the air is compressed
(A) Isothermally
(B) Polytropically
(C) Isentropically
(D) None of these
 
94. A machine used to raise the pressure of air is called
(A) Gas turbine
(B) I.C engine
(C) Compressor
(D) Air motor
 
95. Iron-carbon alloys containing carbon ________ 4.3% are known as hyper-eutectic cast irons.
(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these
 
96. Bell metal contains
(A) 70% copper and 30% zinc
(B) 90% copper and 10% tin
(C) 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel
(D) 70 – 75% copper and rest tin
 
97. The percentage carbon content in wrought iron is about
(A) 0.02
(B) 0.1
(C) 02
(D) 0.4
 
98. The silicon steel is widely used for
(A) Connecting rods
(B) Cutting tools
(C) Generators and transformers in the form of laminated cores
(D) Motor car crankshafts
 
99. Blast furnace produces following by reduction of iron ore
(A) Cast iron
(B) Pig iron
(C) Wrought iron
(D) Malleable iron
 
100. For a steel containing 0.8% carbon
(A) There is no critical point
(B) There is only one critical point
(C) There are two critical points
(D) There can be any number of critical points
ANSWER KEY :-
1.B 2. A 3.B 4.B 5.C 6.A 7.D 8.C 9.C 10. A 11. D 12. D 13.C 14.C 15.D 16.B 17.A 18.B 19.B 20. B 21.B 22.D 23. C 24.D
25.B 26.D 27.C 28. A 29.D 30.A 31.D 32. A 33.D 34.D 35.C 36.B 37.D 38.C 39.A 40.A 41.B 42.D 43.D 44.A 45.C 46.B 47.D 48.D 49.D 50.C 51.D 52.D 53C 54 B 55.D 56.D 57.C 58.A 59.C 60.C 61.B 62.A 63.B 64.B 65.A 66.D 67.D 68.A 69.C 70.B 71.C 72.C 73.D 74.D 75.C 76.B 77.A 78.D 79.B 80.B 81.D 82.D 83.C 84.C 85.D 86.B 87.C 88.A 89.B 90.A 91.D 92.A 93.C 94.C 95.C 96.D 97.A 98.C 99.B 100.B
 

REFFERENCE LINK FOR THE PREPARATION OF OPERATOR AND ATTENDANT CUM TECHNICIAN EXAMS:-

 

  1. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-post-operator-cum-technician-hpcl-rrb-alpntpc-competitive-exams/
  2. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-2-post-operator-cum-technician-hpcl-ntpc-iocl-rrb-alp/
  3. http://www.learnengineers.com/sail-operator-cum-technician-trainees-previous-year-mechanical-important-questions-part-3/
  4. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-post-operator-cum-technician-trainees-part-4/
  5. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-5-post-operator-cum-technician-attendant-cum-technician/
  6. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-6-operator-cum-technician-trainees-attendant-cum-technician/
  7. http://www.learnengineers.com/sail-part-7-operator-cum-technician-attendant-cum-technician-exam-preparation/
  8. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-8-operator-cum-technician-attendant-cum-technician/
  9. http://www.learnengineers.com/sail-part-9-previous-year-mechanical-question-paper-mechanicalproductionmetallurgy/
  10. http://www.learnengineers.com/sail-part-10-exam-preparation-for-operator-cum-technician-all-streams/
  11. http://www.learnengineers.com/sail-previous-year-general-awareness-questions-streams-iti-trades/
  12. http://www.learnengineers.com/sail-general-english-questions-for-diploma-iti-part-12/
  13. http://www.learnengineers.com/sail-previous-year-reasoning-questions-diploma-iti-trades-part-13/
  14. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-14-previous-year-quantitative-objective-questions-diploma-iti/
  15. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-15-previous-year-general-awareness-objective-questions/
  16. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-16-practice-paper-for-mechanical-productionmetallurgy/
  17. http://www.learnengineers.com/sail-part-17-previous-year-general-awareness-objective-questions-for-diploma-iti-candidates/
  18. http://www.learnengineers.com/sail-rourkela-burnpur-bokaro-bhilai-part-18-exam-preparation-for-the-post-of-operator-attendant-cum-technician-trainees/
  19. http://www.learnengineers.com/sail-part-19-exam-preparation-for-the-post-of-operator-attendant-cum-technician-trainees/
  20. http://www.learnengineers.com/sail-part-20-current-affair-english-reasoning-quantitative-aptitude-previous-year-questions-exam-preparation-operator-attendant-cum-technician-trainees/

Related posts

Leave a Comment