SAIL ROURKELA-BURNPUR-BOKARO-BHILAI Part- 18 EXAM PREPARATION FOR THE POST OF OPERATOR& ATTENDANT-CUM-TECHNICIAN-TRAINEES

Hello

All of you

I hope so aap sab ache se honge.

In this post i have discussed about SAIL  ROURKELA-BURNPUR-BOKARO-BHILAI part-18 exam preparation for the post of operator cum technician trainees and attendant cum technician trainees post.

This VIDEO provide support to engineering students like Mechanical, Mechanical Maintenance, Automobile, production and Aeronautics Mechanical diploma, degree[B.TECH.] , AMIE AND ITI students.

Click the link below to watch the video:-

https://youtu.be/7eSk0cgY5Q4

Please like, share and comment below on this video and on our face book page.

Facebook: https://www.facebook.com/learnengineers

FOLLOW ME ON MY AMAZON PAGE :-

https://www.amazon.in/shop/jaleesahmed

SAIL-OPERATOR CUM TECHNICIAN TRAINEES  PREVIOUS YEAR IMPORTANT QUESTIONS FOR MECHANICAL//PRODUCTION//METALLURGY  

1. Change of shrinkage is more in

(a) Cast iron

(b) Steel

(c) White Cast iron

(d) None of these.

2. Usually the capacity of cupola :-

(a) 500 kg

(b) 1 T

(c) 250 kg

(d) 10 T

3. Bearing are made by

(a) Chrome steel

(b) Babbit metal

(c) Monel metal

(d) Mn metal

4. In a powder metallurgy which step is involved :-

(a) Melting

(b) Leaching

(c) Smelting

(d) Granulization

5. Brinell Hardness is determined by measuring

(a) Depthness

(b) volume

(c) weight

(d) Surface area

6. In BHN the diameter of the ball for impression is

(a) 5 mm

(b) 10 mm

(c) 15 mm

(d) 20 mm

7. In iron making process the iron come out from the blast furnace is known as

(a) steel

(b) pure iron

(c) iron

(d) None of these

8. In which furnace pig iron is melted for pouring into mould cavity

(a) Blast furnace

(b) Cupola

(c) Muffle furnace

(d) None of these

9. The property of the material can absorb energy during deformation is called modulus of

(a) Elasticity

(b) Bulk modulus

(c) Resilience

(d) None of these

10.  Oxidizing flame is used for welding of :-

(a) AL

(b) Austenitic steel

(c) steel

(d) None of these

SAIL-ATTENDANT CUM TECHNICIAN TRAINEES  PREVIOUS YEAR IMPORTANT QUESTIONS FOR FITTER

1. Pure metals generally have
A.high conductivity and low temperature coefficient
B.high conductivity and large temperature coefficient
C.low conductivity and zero temperature coefficient
D.low conductivity and high temperature coefficient

2.Identify the from thread used on fly presses and screw jacks?
A.knuckle thread
B.ACME thread
C.’V’ thread
D. Square thread

3.Hacksaw blades is made by?
A.Mild steel
B.Cast iron
C.High carbon
D.Pig iron

4. A drift is used for?
A.Removing the drill from the machine spindle
B.Drawing a drill location
C.Removing a broken drill from the work
D.Axing chuck on the machine spindle

5.The cutting angle for chipping cast iron is?
A.90 deg
B.37.5 deg
C.60 deg
D.55 deg

6.The size of the angle plates is stated by?
A.Length x width
B.Weight
C.Length
D.Size number

7.The common sizes of an engineer’s steel rule?
A.6 inch
B.24 inch
C.12 inch
D.All of above

8.The materials from which the marking table is made?
A.Medium carbon
B.Cast iron
C.Mild steel
D.None of above

9.The clearance angle of a drill is between?
A.12 deg to 20 deg
B.3 deg to 5 deg
C.15 deg to 20 deg
D.8 deg to 12 deg

10.The least count of a vernier bevel protractor is?
A.1 deg
B.1 inch
C.5′
D.5 deg

ANSWER KEY FOR OPERATOR CUM TECHNICIAN TRAINEES QUESTIONS:-

  1. B  2.A  3.A 4. D 5. D 6. B 7. C 8. B 9. C 10.

ANSWER KEY FOR ATTENDANT CUM TECHNICIAN TRAINEES QUESTIONS :-

  1. D 2. D 3. C 4. A 5. C 6. A 7. D 8. B 9. D 10. C

REFFERENCE LINK FOR THE PREPARATION OF OPERATOR AND ATTENDANT CUM TECHNICIAN EXAMS:-

CHANCE TO WIN PRIZE FOR MY SUBSCRIBERS FROM 22/02/2019 TO 05/03/2019 (DATE EXTENDED)

  1. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-post-operator-cum-technician-hpcl-rrb-alpntpc-competitive-exams/
  2. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-2-post-operator-cum-technician-hpcl-ntpc-iocl-rrb-alp/
  3. http://www.learnengineers.com/sail-operator-cum-technician-trainees-previous-year-mechanical-important-questions-part-3/
  4. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-post-operator-cum-technician-trainees-part-4/
  5. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-5-post-operator-cum-technician-attendant-cum-technician/
  6. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-6-operator-cum-technician-trainees-attendant-cum-technician/
  7. http://www.learnengineers.com/sail-part-7-operator-cum-technician-attendant-cum-technician-exam-preparation/
  8. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-8-operator-cum-technician-attendant-cum-technician/
  9. http://www.learnengineers.com/sail-part-9-previous-year-mechanical-question-paper-mechanicalproductionmetallurgy/
  10. http://www.learnengineers.com/sail-part-10-exam-preparation-for-operator-cum-technician-all-streams/
  11. http://www.learnengineers.com/sail-previous-year-general-awareness-questions-streams-iti-trades/
  12. http://www.learnengineers.com/sail-general-english-questions-for-diploma-iti-part-12/
  13. http://www.learnengineers.com/sail-previous-year-reasoning-questions-diploma-iti-trades-part-13/
  14. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-14-previous-year-quantitative-objective-questions-diploma-iti/
  15. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-15-previous-year-general-awareness-objective-questions/
  16. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-16-practice-paper-for-mechanical-productionmetallurgy/
  17. http://www.learnengineers.com/sail-part-17-previous-year-general-awareness-objective-questions-for-diploma-iti-candidates/

Related posts

Leave a Comment