SAIL Part- 22 MOCK TEST –2nd FOR OPERATOR-CUM-TECHNICIAN-TRAINEES Mechanical//production//metallurgy

Hello

All of You

I Hope so aap sab ache se honge.

In this post i have discussed about the SAIL Part- 22 MOCK TEST-2  FOR  OPERATOR CUM TECHNICIAN MECHANICAL//PRODUCTION//METALLURGY CANDIDATES FOR EXAM PREPARATION.

In this mock test i have discussed 100 questions . 20 questions from general aptitude and 80 questions from stream. The section A is general aptitude for all streams and trades of diploma and ITI.

This VIDEO provide support to engineering students like Mechanical, Mechanical Maintenance, Automobile, production and Aeronautics Mechanical diploma, degree[B.TECH.] , AMIE AND ITI students.

Click the link below to watch the video:-

https://youtu.be/GbpL4y8aZ3w

You can join me on Telegram :- https://t.me/jalees_ahmed

Please like, share and comment below on this video and on our face book page.

Facebook: https://www.facebook.com/learnengineers

FOLLOW ME ON MY AMAZON PAGE :-

https://www.amazon.in/shop/jaleesahmed

MOCK TEST-2

SECTION – A

1. The total number of digits used in numbering the pages of a book having 366 pages is
A. 732
B. 990
C.1098
D.1305

2. A and B together can do a piece of work in 30 days. A having worked for 16 days, B finishes the
remaining work alone in 44 days. In how many days shall B finish the whole work alone?
A.30 days
B. 40 days
C. 60 days
D. 70 days

3. 39% of a number exceeds 19% of the same by 48. What is the number ?
A.180
B. 260
C. 240
D. 280

4. (√5+√3)/(√5-√3) is equal to :
A. 1
B. 2
C. 4-√15
D. 4+√15
Ans:C

5. A is the son of C; C and Q are sisters; Z is the mother of Q and P is the son of Z. Which of the
following statements is true?
A. P and A are cousins
B. P is the maternal uncle of A
C. Q is the maternal grandfather of A
D. C and P are sisters

6. QAR, RAS, SAT, TAU, _____
A. UAV
B. UAT
C. TAS
D. TAT

7. .”School” is related to “Education” in the same way as “court” is related to
A. Lawyer
B. Criminal
C. Justice
D.Jugde

8. The sum of the first 47 terms of the series 1/4+1/5-1/6-1/4-1/5+1/6+1/4+1/5-1/6… is:
A. 0
B. –(1/6)
C. 1/6
D. 1

9. The smallest value of m, for which 2m+1 is not a prime number, is:
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

10. How big will an angle of one and a half degree look through a glass that magnifies things three times?
A. 1 ½
B. 2 ½
C.3 ½
D. 4 ½

11. Nitin’s age was equal to square of some number last year and the following year it would be cube of a number. If again Nitin’s age has to be equal to the cube of some number, then for how long he will have to wait?
A. 10
B. 38
C. 39
D. 64

12. 1, 6, 24, 60,120, 210
A. 336
B. 366
C. 330
D. 660

13. A cylindrical container has a radius of eight inches with a height of three inches. Compute
how many inches should be added to either the radius or height to give the same increase in volume?
A. 13
B. 16/3
C. 11/3
D. 17/3

14. 12 men take 36 days to do a work while 12 women complete 3/4 th of the same work in 36 days.In how many days 10 men and 8 women together will complete the same work?
A. 6
B. 27
C. 12
D. Data inadequate
Ans:B

15.If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60, then the average marks of all the students is:
A. 53.33
B. 54.68
C. 55
D. None of these

16. Who is appointed as the MD and CEO fo Yes Bank?

A.Ajai Kumar

B.Ravneet Gill

C.Brahm Dutt

 D.Pratima Sheorey

 17.Justice Valmiki J Mehta, a sitting judge of the ________ High Court, passed away.

A.Delhi
 B.Mumbai
C.Hyderabad
 D.Patna

18.Arun Jaitley to release book titled Mann Ki Baat – A Social Revolution on Radio in —–

A.New Delhi
B.Hyderabad
C.Mumbai
D.Chennai

 19.Which cricket player Becomes First Player To Smash 500 Sixes In International Cricket?

A.Chris Gayale
B.Sachin Tendulkar
C.Virat Kohli
D.Rahul Dravid

20. The former Sri Lanka cricket captain, who has been banned for two years, after ICC anti-corruption probe, is ________.

A.Kumar Sangakkara
B.Mahela Jayawardene
C.Sanath Jayasuriya
D.Marvan Atapattu

SECTION -B

1. Hooke’s law holds good upto
A. yield point
B. limit of proportionality
C. breaking point
D. elastic limit
E. plastic limit.

2. The unit of Young’s modulus is
A. mm/mm
B. kg/cm
C. kg
D. kg/cm2
E. kg cm2.

3. Young’s modulus is defined as the ratio of
A. volumetric stress and volumetric strain
B. lateral stress and lateral strain
C. longitudinal stress and longitudinal strain
D. shear stress to shear strain
E. longitudinal stress and lateral strain.

4. It equal and opposite forces applied to a body tend to elongate it, the stress so produced is called
A. internal resistance
B. tensile stress
C. transverse stress
D. compressive stress
E. working stress.

5. Deformation per unit length in the direction of force is known as
A. strain
B. lateral strain
C. linear strain
D. linear stress
E. unit strain.

6.Which file is used for filing rough edges of soft metal castings?
A.Bastard file
B.smooth file
C.Second cut file
D.Dead smooth file

7. Trepanning type cutters are used for making holes on sheets is?
A.Large
B.Small
C.Medium
D.All of above

8.The operation performed for reducing the web thickness is called?
A.Making a pilot
B.Thinning the point
C.Draw centre line
D.None of above

9.Hacksaw blades is made by?
A.Mild steel
B.Cast iron
C.High carbon
D.Pig iron

10.The taper shank drills are held on the machine means of?
A.Drift
B.vice
C.Sleeves
D.Chucks

11.A sine bar is used for?
A.Measuring the diameter of holes
B.Checking the profile of a thread
C. Levelling the job for drilling
D.Finding the angle of a taper job

12.The slight convexity is given to the cutting edge to?
A.Allow the lubricant to enter
B.Cut curved surfaces
C.Prevent digging of the ends
D.Cut sharp corners

13.Which is used for dressing fine and delicate wheels?
A.Star wheel
B.Grinding wheel
C.Spindle wheel
D.None of these

14.The component of the surface texture upon which the roughness is superimposed?
A.Waviness
B.Primary texture
C.Roughness
D.Lay

15.A jig is a special device?
A.Which holds, supports, locates and also guides the cutting tool
B.Which locates the cutting tool
C.Which holds the job
D.Which guides the tool

16.The portion of the shaft carried in the bearing is often referred to as?
A.Journal
B.Cage
C.Thrust
D.Race

17.The part of a vernier bevel protractor on which main scale divisions are marked is the?
A.Adjustable blade
B.Disc
C.Dial
D.Stock

18.The thread angle of I.S.O. metric thread is?
A.55
B.60
C.45
D.None of above

19.Which among the following is not a capability of reamers?
A.Finishing any machined profiles
B. Producing high quality surface finish
C.Finishing small holes
D.Accuracy to closer limits

20.As per BIS standard sheet strips are designated by?
A.Thickness x ISST x width as per IS 1730
B.ISST x Thickness x width as per IS 1730
C.ISST x width x Thickness as per IS 1730
D.width x ISST x Thickness as per IS 1730

21.Parallel blocks are used for?
A.Setting workpieces horizontal
B.Levelling machine tools
C.Marking parallel lines along an edge
D.Cutting parallel keyways

22.Which among the following is not a characteristic of granite surface plates?
A.Burrs are formed when scratched
B.Rust proof
C.Dense and stable material
D.Retains high accuracy

18.The convexity of files helps?
A.To file convex surfaces
23.The file to become straight when pressure is applied
C.To file concave surfaces
D.To prevent rounding of edges of work

24.Tab washers are used for?
A.Locking the nuts
B.Preventing vibration
C.Self locking
D.Fastening structural fabrication work

25.The principle of working of a dial test indicator is?
A.The linear motion is converted into a rotary motion using rack and pinions
B.Magnification by electronic means
C.The linear motion is converted into a reciprocating motion, using slotted link
D.Magnification of small variation using lenses

26.The equivalent of 1″ in metric is?
A.24.5 mm
B.25.04 mm
C.2.54 mm
D.25.4 mm

27.The feeler gauge is used for?
A.Checking the accuracy of the hole locators.
B.Checking surface roughness
C.Checking the gap between mating parts
D.Checking the radius of workpieces

28.A drilling machine used by a carpenter for cabinet making is a?
A.Breast drilling machine
B.Sensitive drilling machine
C.Ratchet drilling machine
D.Radial drilling machine

29.Formation of a chip while cutting is based on the?
A.Clearance and wedge angle of the tool
B.Clearance angle of the tool
C.Rake angle of the tool
D.Clearance angle of the tool

30.A.The rake angle is less
B.The clearance angle is more
C.The rake angle is more
D.The clearance angle is less

31. The function of economizer in a boiler is to
A. Superheat the steam
B. Reduce fuel consumption
C. Increase steam pressure
D. Maintain saturation temperature

32. Which one of the following represents open thermodynamic system?
A. Manual ice cream freezer
B. Centrifugal pump
C. Pressure cooker
D. Bomb calorimeter

33. Isentropic flow is
A. Irreversible adiabatic flow
B. Reversible adiabatic flow
C. Ideal fluid flow
D. Frictionless reversible flow

34. Lowest COP is of vapour
A.Compression cycle with superheated vapour
B. Compression cycle with dry compression
C. Compression cycle with wet compression
D. Absorption cycle

35. Air injection is IC engine refers to injection of
A. Air only
B. Liquid fuel only
C. liquid fuel and air
D. Supercharging air

36. In the SI engine, highest UBHC concentration is observed during
A. Maximum load
B. Acceleration
C. Deceleration
D. Idling
Ans: D

37. In the film established along a vertical plate during condensation of any vapour over the plates, the temperature distribution curve is
A. Concave upwards
B. Concave downwards
C. Parabolic
D. Straight line

38. Ice is very close to a
A. Gray body
B. Black body
C. White body
D. Specular body

39. Which of the following is not an essential component of any refrigeration system, where refrigeration effect is produced by vaporization of refrigerant ?
A. Compressor
B. condenser
C.Evaporator
D. Expansion device

40. The centre of pressure for an inclined surface area
A. Lies below the centroid of the surface strain
B. Coincides with the centroid
C. Lies above the centroid of the surface
D. None of the above

41.The least count of a vernier metric micrometer is?
A.0.0001 mm
B.0.001 mm
C.0.01 mm
D.0.1 mm

42.The wearing of machine parts is due to?
A.Abrasion
B.Impact
C.Corrosion
D.Erosion

43.One yard is equal to?
A.36 inches
B.42 inches
A.12 inches
A.6 inches

44.The point angle for a standard drill is?
A.108 deg
B.135 deg
C.60 deg
D.118 deg

45.The suitable cutting fluid for drilling mild steel drilling machine is?
A.Coolant oil
B.Distilled water
C.Neat oil
D.Soluble oil

46.Curved cut file used for?
A.Filing wood, rubber etc.
B.Filing brass, aluminium, bronze etc.
C.Filing tin, copper, lead etc.
D.Removes hard materials faster
Ans: C

47.Which one is quick drying and sticks to surfaces well?
A.Copper sulphate
B.Prussian blue
C.Whitewash
D.Cellulose lacquer

48.Which is used for location of divider points?
A.Scriber
B.Centre punch
C.Prick punch 30 deg
D.Caliper

49.One millimetre is equal to?
A.0.0001 m
B.0.001 m
C.0.01
D.None of above

50.Which caliper is can be set quickly?
A.Long point caliper
B.Adjustable caliper
C.Spring type caliper
D.None of these

51.Drill chucks are fitted on the drilling machine by means of a?
A.Pinion and key
B.Drift
C.Knurled ring
D.Arbor

52.The morse taper provided on drill range between?
A.MT0 to MT4
B.MT1 to MT5
C.MT0 to MT5
D.MT1 to MT4

53. A drift is used for?
A.Removing the drill from the machine spindle
B.Drawing a drill location
C.Removing a broken drill from the work
D.Axing chuck on the machine spindle

54.The distance a drill advances into the work in one minute is?
A.RPM
B.Cutting speed
C.Feed
D.None of above

55.The name of the standard taper provided on drills is?
A.Cutting tool
B.Shank
C.Drift
D.Morse taper

56.The cutting angle for chipping cast iron is?
A.90 deg
B.37.5 deg
C.60 deg
D.55 deg

57.Which one among the following is not depended upon for locating and holding?
A.The number of components to be machine
B.The material of the workpiece
C.The size and shape of the component
D.The nature of machining operations

58.The datum, from which the measurements of vernier height gauge are taken, is?
A.The vernier slide
B.The base
C.Above the scriber point
D.The beam

59.The length of a sine bar is the distance between?
A.Outside to outside distance between rollers
B.One end to another end of the sine bar
C.Centre to centre distance between rollers
D.Diagonal cross length of the sine bar

60.The distance, which the cutting edge of a passes over the material in a minute which making, is known as?
A.Cutting speed
B.RPM
C.Machine Speed
D.Feed

61.A fixture is a production tool that?
A.Locates and holds the component
B.Locates the component
C.Holds the component
D.Controls the cutting tool

62.In a plain bush bearing, to prevent the rotation of bush in the housing, it should be fitted by means of?
A.Brazing
B.Soldering
C.Welding
D.Key or screw

63.The part of a vernier height gauge on which the main scale divisions are graduated is the?
A.The vernier plate
B.Base
C.Beam
D.Fine setting device

64.The reamer teeth are unevenly spaced because?
A.The help to cut metal gradually
B.They are easy to manufacture
C.They help to remove the reamer easily
D.They can reduce chattering

65.The size of the angle plates is stated by?
A.Length x width
B.Weight
C.Length
D.Size number

66.The dial test indicator shows the measurement as?
A.The direct reading of the dimension
B.The magnified small variations in sizes through a pointer
C.The actual size of the component
D.The difference between the two steps of 5mm

67.The equivalent of 1 metre in the inch system is?
A.37.39″
B.0″
C.39.37″
D.36″

68.A set of number drill series consists of drills in the following ranges. Indicate the correct range?
A.1 to 80
B.0 to 100
C.1 to 40
D.0 to 50

69.Which instrument is used for checking the parallelism of filed surfaces?
A.Caliper
B.Steel rule
C.Try square
D.None of above

70.The common sizes of an engineer’s steel rule?
A.6 inch
B.24 inch
C.12 inch
D.All of above

71.The common pitches of hacksaw blade is?
A.1.8 mm
B.1.4 mm
C.0.8 mm
D.All of above

72.The materials from which the marking table is made?
A.Medium carbon
B.Cast iron
C.Mild steel
D.None of above

73.The size of the dividers are specified by the?
A.Distance between the pints when fully opened
B.Total length of the legs
C.Distance between the pivot and the point
D.Length of legs without the points

74.When the taper shank of the drill is larger than the machine spindle, the device to hold the drill is?
A.Chuck and key
B.Drill drift
C.Taper socket
D. Drill sleeve

75.The clearance angle of a drill is between?
A.12 deg to 20 deg
B.3 deg to 5 deg
C.15 deg to 20 deg
D.8 deg to 12 deg

76. Coordination number of HCP and FCC lattices respectively are:
A. 12, 12
B. 4, 4
C. 12, 8
D. 8, 8

77. Which type of defect are point defects?
A. One dimensional defect
B. Zero dimensional defect
C. Two dimensional defect
D. Three dimensional defect

78. Time temperature transformation diagrams are drawn for ______________
A. Iron
B. Manganese
C. Any alloy
D. Only steel

79. Which of the following is present in bainite?
A. Ferrite
B. Bainite
C. Ledeburite
D. α-Ferrite

80. Annealing twins which are found in metal have which type of crystal structure?
A. BCC
B. FCC
C. HCP
D. HCP and BCC

ANSWER KEY :-

SECTION -A–1.B 2.C 3.C 4.C 5.B 6.A 7.C 8.B 9.B 10.A 11.B 12.A 13.B 14.B 15.B 16.B 17.A 18.A 19.A 20.C

SECTION – B–1.B 2.D 3.C 4.B 5.C 6.A 7.A 8.B 9.C 10.C 11.D 12.C 13..A 14.A 15.A 16.D 17.C 18.B 19.B 20.C 21.C 22.A 23.B 24.A 25.A 26.D 27.C 28.A  29.C 30.D 31.B 32.B 33.B 34.D 35.B 36.D 37.D 38.B 39.A 40.A 41.B 42.D 43.A 44.D 45.D 46.C 47.D 48.C 49.B 50.C 51.D 52.C 53.A 54.C 55.D 56.C 57.B 58.B 59.C 60.A 61.C 62.D 63.C 64.A 65.A 66.B 67.C 68.A 69.C 70.D 71.D 72.B 73.C 74.C 75.D 76.A 77.B 78.D 79.D 80.B 

 

REFFERENCE LINK FOR THE PREPARATION OF OPERATOR AND ATTENDANT CUM TECHNICIAN EXAMS:-

 

  1. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-post-operator-cum-technician-hpcl-rrb-alpntpc-competitive-exams/
  2. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-2-post-operator-cum-technician-hpcl-ntpc-iocl-rrb-alp/
  3. http://www.learnengineers.com/sail-operator-cum-technician-trainees-previous-year-mechanical-important-questions-part-3/
  4. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-post-operator-cum-technician-trainees-part-4/
  5. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-5-post-operator-cum-technician-attendant-cum-technician/
  6. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-6-operator-cum-technician-trainees-attendant-cum-technician/
  7. http://www.learnengineers.com/sail-part-7-operator-cum-technician-attendant-cum-technician-exam-preparation/
  8. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-8-operator-cum-technician-attendant-cum-technician/
  9. http://www.learnengineers.com/sail-part-9-previous-year-mechanical-question-paper-mechanicalproductionmetallurgy/
  10. http://www.learnengineers.com/sail-part-10-exam-preparation-for-operator-cum-technician-all-streams/
  11. http://www.learnengineers.com/sail-previous-year-general-awareness-questions-streams-iti-trades/
  12. http://www.learnengineers.com/sail-general-english-questions-for-diploma-iti-part-12/
  13. http://www.learnengineers.com/sail-previous-year-reasoning-questions-diploma-iti-trades-part-13/
  14. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-14-previous-year-quantitative-objective-questions-diploma-iti/
  15. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-15-previous-year-general-awareness-objective-questions/
  16. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-16-practice-paper-for-mechanical-productionmetallurgy/
  17. http://www.learnengineers.com/sail-part-17-previous-year-general-awareness-objective-questions-for-diploma-iti-candidates/
  18. http://www.learnengineers.com/sail-rourkela-burnpur-bokaro-bhilai-part-18-exam-preparation-for-the-post-of-operator-attendant-cum-technician-trainees/
  19. http://www.learnengineers.com/sail-part-19-exam-preparation-for-the-post-of-operator-attendant-cum-technician-trainees/
  20. http://www.learnengineers.com/sail-part-20-current-affair-english-reasoning-quantitative-aptitude-previous-year-questions-exam-preparation-operator-attendant-cum-technician-trainees/
  21. http://www.learnengineers.com/sail-rourkela-burnpur-bokaro-bhilai-part-21-mock-test-1st-operator-cum-technician-trainees-mechanicalproductionmetallurgy/

Related posts

Leave a Comment