SAIL PART-20 GENERAL APTITUDE PREVIOUS YEAR QUESTIONS FOR EXAM PREPARATION OF OPERATOR & ATTENDANT TRAINEES- ALL STREAMS

HI

All of You

I Hope so aap sab ache se honge.

In this post i have discussed about the SAIL ROURKELA-BURNPUR-BOKARO-BHILAI Part- 20

CURRENT AFFAIR, ENGLISH , REASONING & QUANTITATIVE APPTITUDE PREVIOUS YEAR QUESTIONS FOR EXAM PREPARATION OF OPERATOR-CUM-TECHNICIAN-TRAINEES &  ATTENDANT-CUM-TECHNICIAN-TRAINEES.

This VIDEO provide support to engineering students like Mechanical, Mechanical Maintenance, Automobile, production and Aeronautics Mechanical diploma, degree[B.TECH.] , AMIE AND ITI students.

Click the link below to watch the video:-

https://youtu.be/ArsKg0CSNE8

Please like, share and comment below on this video and on our face book page.

Facebook: https://www.facebook.com/learnengineers

FOLLOW ME ON MY AMAZON PAGE :-

https://www.amazon.in/shop/jaleesahmed

SAIL -GENERAL APTITUDE PREVIOUS YEAR QUESTIONS FOR OPERATOR AND ATTENDANT CUM TECHNICIAN- ALL STREAMS

1.Which of the following combinations of types of cards and the number of cards and colour of envelope
is definitely correct?
1.C-1,D-2,E-2,Brown
2.B-2, D-2, A-I, Red
3. A-2,B-2,C-1,Yellow
4.None of these

Answer is: C-2, D-1, E-2, Brown

2. Which of the following combinations of colour of the envelope and the number of cards is definitely
correct in respect of E type cards?
1.Red-2, Brown-l
2.Red-1,Yellow-2
3.Red-2, Yellow- 1
4.Yellow-1,Brown-2
Answer is: None of these

3. Shivasundaram has got ‘D’ rating since he joined the bank three years ago on quality of work, speed
of work, dependability and flexibility. He has passed his graduation and post graduation with 52% and
47% marks respectively. Shivasundaram is a popular employee because of his social activities.
1.data are inadequate
2.not to be selected
3 selected for the interview
4.case is referred to the Assistant Manager
Answer is: case is referred to the Deputy Manager

4.Statement: Efforts to develop technologies more appropriate to the needs of the poorest sections of
society need to be further intensified. Assumptions: I: Nothing is impossible if proper efforts are made.
II. Technology needs are different for different sections of society. III It is possible to develop
appropriate technologies for various economic sections of the society.
1.Only I
2.Only III
3.Only II
4.None of these
Answer is: Both II and III

5. In a school class there are 65 children boys outnumber the girls by 21. How many girls are in the
class .
1. 21
2.26
3.28
4. None of these

Answer is: 22

6. What is 30% of 450?
(1) 150 (2) 135
(3) 180 (4) 1350

Answer :- 135

7. It was Wednesday on July 15, 1964. What was the day on July 15, 1965?
(1) Thursday (2) Tuesday
(3) Friday (4) None of these

Answer :- Thursday

8. The first day of the year 1998 was Wednesday. If the birthday of Sucheta falls in 1998 was her
birthday?
(1) Wednesday (2) Thursday
(3) Monday (4) Tuesday
(5) None of these

Answer :- Wednesday

9. Sukhbir is taller than Randhir but not as tall as Ajit. If Manoj is taller than Nitin, who is shorter than
Ajit, then who among them is the shortest?
(1) Nitin (2) Sukhbir
(3) Manoj (4) Data inadequate
(5) None of these

Answer :- Data inadequate

10. The perimeter of a rectangle is 60 metres. If its length is twice its breadth, then its area is:
(1) 200 m sq. (2) 180 m sq.
(3) 160 m sq. (4) 220 m sq.

Answer :- 200 m sq.

11. How is 3 /4 expressed as percentage?
(1) 0.75% (2) 60%
(3) 75% (4) 7.5%

Answer :- 75 %

12. The smallest number of 5 digits beginning with 3 and ending with 5 will be:
(1) 31005 (2) 30015
(3) 30005 (4) 30025

Answer is :- 30005

13.Find the next number in the series : 235, 346, 457……
(1) 578 (2) 568
(3) 468 (4) 558

Answer :- 568

14.If March 1 of a leap year fell three days after Friday, what day of the week will dawn on November
22?
(1) Saturday (2) Sunday
(3) Thursday (4) None of these

Answer :- None of these

15.Ten men can finish construction of a wall in eight days. How much men are needed to finish the work
in half-a-day?
(1) 80 (2) 100
(3) 120 (4) 160

Answer :- 160

16. The largest continent is:
(1) South Africa (2) Europe
(3) Africa (4) Asia

Answer :- Asia

17. If the arithmetic mean of six numbers is 4.5, what is the total sum of these numbers?
(1) 25 (2) 27
(3) 64 (4) cannot be estimated

Answer :- 27

18.It takes 40 men eight days to earn Rs. 2000. How many men will earn Rs. 200 in two days?
(1) 10 (2) 14
(3) 16 (4) 20

Answer :- 16

19. The ball used in which of the games is usually oval in shape?
(1) Rugby (2) Golf
(3) Polo (4) Volleyball

Answer :-Rugby

20. In 1858 the first train from Howrah ran to
(1) Hooghly (2) Bardhaman
(3) Bandel (4) Chinsura

Answer :- Bandel

21. Pedal : Cycling : Oar : ?
(1) Gliding (2) Surfing
(3) Skating (4) Rowing

Answer :- Rowing

22. Who was the Prime Minister of Britain when India got independence?
(1) Winston Churchill (2) Clement Atlee
(3) Wilson (4) None of these

Answer :- Clement Atlee

23. The capital of Mauritius is
(1) Port Louis (2) Male
(3) Suva (4) Kabul

Answer :- Port Louis

24. A pipe of 2 inch diameter fills the water tank in one hour. If the diameter of the pipe is 4 inch in what
time will the pipe fill the same tank?
(1) 10 minutes (2) 15 minutes
(3) 30 minutes (4) 45 minutes

Answer :- 15 minute

25. A shopkeeper buys 144 eggs at 90 paise each. In the way 20 eggs were broken. He sold the remaining
eggs at Rs. 1.20 each. The percentage gain or loss is
(1) 14.8% gain (2) 12.9% gain
(3) 8.5% gain (4) 4.8% gain

Answer :- 12.9% gain

26. The cube root of 1331 is :
(1) 11 (2) 13
(3) 19 (4) 17

Answer :- 11

27. The highest railway line has been opened in July 2006 in which country?
(1) India (2) Mongolia
(3) China (4) Russia

Answer :- China

28. 7, 7,14, 42, 168, ?
(1) 840 (2) 672
(3) 504 (4) 336

Answer :- 840

29. What is earlier name of the present ‘National Library in Kolkata’?
(1) Imperial library (2) British library
(3) Royal library (4) Albert library

Answer :- Imperial Library

30. If Drowsy is written as HVSAWC, BEAUTY will be written as:
(1) FIEYXC (2) EHDXWC
(3) GJFZYD (4) KFBVUC

Answer :- FIEYXC

31. Which pass was opened between India and China for trade?
(1) Nathula (2) Khardungla
(3) Chumbi (4) Solang

Answer :- Nathula

32. John had appointment in Delhi .He Reached there on Sunday. He found that he was three days
earlier than the meeting day. If he had reached on the following Friday how many days late would he has
been.
* one day
* two days
* three days
* four days

Answer is: two days

33.Jagan went to another town covering 240 km by car moving at 60 kmph. Then he covered 400km by
train moving at 100 kmph and then rest 200 km he covered by a bus moving at 50 kmph. The average
speed during the whole journey was:
(1) 80 kmph (2) 70 kmph
(3) 75 kmph (4) 72 kmph

Answer :- 70 kmph

34. The area of a triangle is equal to the area of a square whose each side is 60 metres. The height of the
triangle is 90 metres. The base of the triangle will be
(1) 75 m (2) 85 m
(3) 65 m (4) 80 m

Answer :- 80 m

35. A horse is tied at the corner of a rectangular field, whose length is 20m and width is 16m with a rope
whose length is 14m. Find the area which the horse can graze?
(1) 156 sq.m. (2) 154 sq.m.
(3) 164 sq.m. (4) 144 sq.m.

Answer :- 154 sq.m.

36. Out of 1, 2, 3 and 4, which figure will come next of figure (I), (II), (III) and (IV)?

Answer :-  2

37. The missing number in the given figure is:

(1) 44 (2) 48
(3) 40 (4) 50

Answer :- 44

38. A circle is circumscribed around a square (shown in figure). The area of one of the four shaded
portions is equal to 4/7. The radius of the circle is:

(1) 3 (2) 2
(3) 2 (4) 1/2

Answer :- 2

39. The average of x1 x2 x3 and x4 is 16. Half the sum of x2 x3 x4 is 23. What is the value of x1?
(1) 18 (2) 19
(3) 20 (4) 17

Answer :- 18

40. The one rupee coin is placed on plain paper. How many coins of the same size can be placed round it
so that each one touches the centre and adjacent coins?
(1) 4 (2) 3
(3) 7 (4) 6

Answer :- 6

41. A sofaset carrying a sale-price ticket of Rs. 5,000 is sold at a discount of 4%, thereby the trader earns
a profit of 20%. The trader’s cost price of the sofaset is:
(1) Rs. 4,200 (2) Rs. 4,000
(3) Rs. 3,600 (4) Rs. 3,800

Answer :- Rs 4,000

42. What is the perimeter of the rectangle ABCD when AD = 3 and BD = 5 (Shown in figure)

(1) 12 (2) 14
(3) 16 (4) 18

Answer :- 14

43. It was Wednesday on July 15, 1964. What was the day on July 15, 1965?
(1) Thursday (2) Tuesday
(3) Friday (4) None of these

Answer :- Thursday

44.A shop gives 10% discount on the purchase of an item. If paid for in cash immediately, a further
discount of 12% is given. If the original price of the item is Rs. 250, what is the price of the article if a
cash purchase is made?
(1) Rs. 200 (2) Rs. 195
(3) Rs. 198 (4) Rs. 190

Answer :- Rs. 198

45. Find the next number in the series.
1, 2, 9, 28, 65, _________.
(1) 126 (2) 182
(3) 196 (4) 245

Answer :- 126

46. In a class there are two sections A and B. If 10 students of section B shift over to section A, the
strength of A becomes three times the strength of B. But if 10 students shift over from A to B, both A
and B become equal in strength. How many students are there in sections A and B?
(1) 50 and 30 (2) 45 and 15
(3) 90 and 40 (4) 80 and 40

Answer :- 50 and 30

47. Ten men can finish construction of a wall in eight days. How much men are needed to finish the work
in half-a-day?
(1) 80 (2) 100
(3) 120 (4) 160

Answer :- 160

48. What is 30% of 450?
(1) 150 (2) 135
(3) 180 (4) 1350

Answer :- 135

49. The first day of the year 1998 was Wednesday. If the birthday of Sucheta falls in 1998 was her
birthday?
(1) Wednesday (2) Thursday
(3) Monday (4) Tuesday
(5) None of these

Answer :- Wednesday

50. How is 1/2 % expressed as a decimal fraction?
(1) 0.5 (2) 0.05
(3) 0.005 (4) 0.0005

Answer :- 0.005

 

REFFERENCE LINK FOR THE PREPARATION OF OPERATOR AND ATTENDANT CUM TECHNICIAN EXAMS:-

  1. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-post-operator-cum-technician-hpcl-rrb-alpntpc-competitive-exams/
  2. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-2-post-operator-cum-technician-hpcl-ntpc-iocl-rrb-alp/
  3. http://www.learnengineers.com/sail-operator-cum-technician-trainees-previous-year-mechanical-important-questions-part-3/
  4. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-post-operator-cum-technician-trainees-part-4/
  5. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-5-post-operator-cum-technician-attendant-cum-technician/
  6. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-6-operator-cum-technician-trainees-attendant-cum-technician/
  7. http://www.learnengineers.com/sail-part-7-operator-cum-technician-attendant-cum-technician-exam-preparation/
  8. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-8-operator-cum-technician-attendant-cum-technician/
  9. http://www.learnengineers.com/sail-part-9-previous-year-mechanical-question-paper-mechanicalproductionmetallurgy/
  10. http://www.learnengineers.com/sail-part-10-exam-preparation-for-operator-cum-technician-all-streams/
  11. http://www.learnengineers.com/sail-previous-year-general-awareness-questions-streams-iti-trades/
  12. http://www.learnengineers.com/sail-general-english-questions-for-diploma-iti-part-12/
  13. http://www.learnengineers.com/sail-previous-year-reasoning-questions-diploma-iti-trades-part-13/
  14. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-14-previous-year-quantitative-objective-questions-diploma-iti/
  15. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-15-previous-year-general-awareness-objective-questions/
  16. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-16-practice-paper-for-mechanical-productionmetallurgy/
  17. http://www.learnengineers.com/sail-part-17-previous-year-general-awareness-objective-questions-for-diploma-iti-candidates/
  18. http://www.learnengineers.com/sail-rourkela-burnpur-bokaro-bhilai-part-18-exam-preparation-for-the-post-of-operator-attendant-cum-technician-trainees/
  19. http://www.learnengineers.com/sail-part-19-exam-preparation-for-the-post-of-operator-attendant-cum-technician-trainees/

Related posts

Leave a Comment