SAIL PART- 19 EXAM PREPARATION FOR THE POST OF OPERATOR & ATTENDANT-CUM-TECHNICIAN-TRAINEES

Hello

All of you

I hope so aap sab ache se honge.

In this post i have discussed about SAIL  ROURKELA-BURNPUR-BOKARO-BHILAI part-19 exam preparation for the post of operator cum technician trainees and attendant cum technician trainees post.

This VIDEO provide support to engineering students like Mechanical, Mechanical Maintenance, Automobile, production and Aeronautics Mechanical diploma, degree[B.TECH.] , AMIE AND ITI students.

Click the link below to watch the video:-

https://youtu.be/SOS4cRYRLLw

Please like, share and comment below on this video and on our face book page.

Facebook: https://www.facebook.com/learnengineers

FOLLOW ME ON MY AMAZON PAGE :-

https://www.amazon.in/shop/jaleesahmed

SAIL-OPERATOR CUM TECHNICIAN TRAINEES  PREVIOUS YEAR IMPORTANT QUESTIONS FOR MECHANICAL//PRODUCTION//METALLURGY  

 1.To transmit power in either direction, we use

(A) Acme thread

(B) Square threads

(C) Metric threads

(D) Buttress threads

2. Which of the following is softest pencil?

(A) 2B

(B) 1B

(C) HB

(D) H

3. If the Reynolds number is less than 2000, the flow in a pipe is

(A) Turbulent

(B) Laminar

(C) Transition

(D) None of the above

4. The ratio of the limiting force of friction (F) to the normal reaction (R) is known as

(A) Coefficient of friction

(B) Force of friction

(C) Angle of friction

(D) None of the above

5-Grinding is commonly used on

(A) Aluminium

(B) Brass

(C) Plastic

(D) Cast Iron

6. Which of the following is an example of friction clutch?

(A) disc

(B) cone

(C) plate

(D) all of the above

7. In fire tube boilers, pressure is limited to

(A) 16 bar

(B) 32 bar

(C) 48 bar

(D) 64 bar

8. If steam water content is 5%, its dryness fraction is:

(A) 95%

(B) 0%

(C) 5%

(D) None of these

9. The use of coatings on milling cutters will increase the ____ of the tool.

(A) Surface hardness

(B) Corrosion resistance

(C) Surface finish

(D) Melting point

 10. Which of the following is not an internal Combustion (IC) engine?

(A) Gas engine

(B).Wankel engine

(C). Jet engine

(D). Stirling engine

SAIL-ATTENDANT CUM TECHNICIAN TRAINEES  PREVIOUS YEAR IMPORTANT QUESTIONS FOR FITTER

1.Thread ring gauges are used check external threads. Separate ‘Go’ and ‘No Go’ gauging members are provided. Which one of the following screw thread elements is not checked with the ring gauges?
A.Pitch
B.Helix angle
C.Profile
D.Pitch diameter

2.The tooth thickness of rack is measured by?
A.Universal vernier caliper
B.Gear tooth vernier caliper
C.Flange micrometer
D.Gear tester

3.You have to machine a flat surface on a work piece of two meters length. Which machine will you choose for this?
A.Planning
B.Slotting
C.Milling
D.Shaping

4.Oil grooves are to be cut in brass half bearings. Which one of the following chisels in suitable?
A.Flat chisel
B.Cross chisel
C.Half round nose chisel
D.Web chisel

5.Which one of the following is an artificial abrasive?
A.Emery
B.diamond
C.Corundum
D.Silicon carbide

6.A point to point control system is suitable only for one of the following applications?
A.Milling profile
B.Turning
C.Drilling
D.Grinding

7.The tool post of a planning machine is mounted on?
A.Apron
B.Cross rail
C.Clapper box
D.Saddle

8.Indexing head mechanism works with?
A.Rock and gear
B.Worm and worm gear
C.Two helical gear
D.Two bevel gear

9.Which gear arrangement used to change the circular motion of horizontal to vertical without change in speed ratio?
A.Two spur gear
B.Two helical gear
C.Two bevel gear
D.Worm and worm gear

10.An irregularly shaped work piece is turned on a lathe. which one of the following work holding accessories is used?
A.Three jaw chuck
B.Two jaw chuck
C.Driving plate
D.Face plate

SAIL-OPERATOR CUM TECHNICIAN TRAINEES  PREVIOUS YEAR IMPORTANT QUESTIONS FOR INSTRUMENTATION

1. A DC watt meter essentially consist of
(a) two ammeters
(b) two voltmeters
(c) a voltmeter and an ammeter
(d) a current and potential transformer

2.The insulation resistance of a transformer winding can be easily measured with
(a) Wheatstone bridge
(b) megger
(c) Kelvin bridge
(d) voltmeter

3.The resistance of a field coil may be correctly measured by using
(a) a voltmeter and an ammeter
(b) Schering bridge
(c) a Kelvin double bridge
(d) a Maxwell bridge

4.A power factor meter is based on the principle of
(a) electrostatic instrument
b) Electrodynamometer instrument
(c) Electro thermo type instrument
(d) Rectifier type instrument.

5.A potentiometer recorder is used for
(a) AC singles
(b) DC signals
(c) time varying signals
(d) none of these.

6.Leakage flux in an electrical machine is measure by
(a) Ballistic galvanometer
(b) Flux meter
(c) Either (a) or (b)
(d) Vibration galvanometer

7.A C.R.O. is used to indicate
(a) supply waveform
(b) magnitude of the applied voltage
(c) B.H. loop
(d) all of these

8.Distortion can be measured by
(a) Wave meter
(b) Digital filters
(c) Wein bridge circuit
(d) Bridge T filter circuit

9.Which of the following electrical equipment cannot convert ac into dc
(a) diode
(b) converter
(c) transformer
(d) mercury arc rectifier

10.A device that changes one form of energy to another is called
(a) rheostat
(b) oscillator
(c) transducer
(d) varicap

 

ANSWER KEY OF OPERATOR CUM TECHNICIAN TRAINEES QUESTION :- MECHANICAL//METALLURGY//PRODUCTION

1.(B) 2.(A) 3.(B) 4.(A) 5.(D) 6.(D) 7.(A) 8.(A) 9. (A) 10.(D)

ANSWER KEY FOR ATTENDANT CUM TECHNICIAN TRAINEES QUESTION:- FITTER

1.(B) 2. (B) 3.(A) 4.(C) 5.(D) 6.(C) 7.(C) 8.(B) 9.(C) 10.(D) 

ANSWER KEY OF OPERATOR CUM TECHNICIAN TRAINEES QUESTION:- INSTRUMENTATION

1.(A) 2.(B) 3.(A) 4.(B) 5.(D) 6.(C) 7.(D) 8.(A) 9.(C) 10.(C)

REFFERENCE LINK FOR THE PREPARATION OF OPERATOR AND ATTENDANT CUM TECHNICIAN EXAMS:-

CHANCE TO WIN PRIZE FOR MY SUBSCRIBERS FROM 22/02/2019 TO 05/03/2019 (DATE EXTENDED)

  1. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-post-operator-cum-technician-hpcl-rrb-alpntpc-competitive-exams/
  2. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-2-post-operator-cum-technician-hpcl-ntpc-iocl-rrb-alp/
  3. http://www.learnengineers.com/sail-operator-cum-technician-trainees-previous-year-mechanical-important-questions-part-3/
  4. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-post-operator-cum-technician-trainees-part-4/
  5. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-5-post-operator-cum-technician-attendant-cum-technician/
  6. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-6-operator-cum-technician-trainees-attendant-cum-technician/
  7. http://www.learnengineers.com/sail-part-7-operator-cum-technician-attendant-cum-technician-exam-preparation/
  8. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-8-operator-cum-technician-attendant-cum-technician/
  9. http://www.learnengineers.com/sail-part-9-previous-year-mechanical-question-paper-mechanicalproductionmetallurgy/
  10. http://www.learnengineers.com/sail-part-10-exam-preparation-for-operator-cum-technician-all-streams/
  11. http://www.learnengineers.com/sail-previous-year-general-awareness-questions-streams-iti-trades/
  12. http://www.learnengineers.com/sail-general-english-questions-for-diploma-iti-part-12/
  13. http://www.learnengineers.com/sail-previous-year-reasoning-questions-diploma-iti-trades-part-13/
  14. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-14-previous-year-quantitative-objective-questions-diploma-iti/
  15. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-15-previous-year-general-awareness-objective-questions/
  16. http://www.learnengineers.com/sail-exam-preparation-part-16-practice-paper-for-mechanical-productionmetallurgy/
  17. http://www.learnengineers.com/sail-part-17-previous-year-general-awareness-objective-questions-for-diploma-iti-candidates/
  18. http://www.learnengineers.com/sail-rourkela-burnpur-bokaro-bhilai-part-18-exam-preparation-for-the-post-of-operator-attendant-cum-technician-trainees/

Related posts

Leave a Comment