HAL-ASSISTANT & OPERATORS (MECHANICAL & FITTER) PREVIOUS YEAR IMPORTANT QUESTIONS PART-2

Hello

All of You

I hope so aap sab Ache se honge.

In this post i have prepared previous year important Technical questions for HAL Assistant (Mechanical) and Operator (Fitter) part 2 for the preparation of Exam 2019.

 

Click the link below to watch the video:-

https://youtu.be/aTkN55SkT7k

FOLLOW ME ON MY AMAZON PAGE :-

https://www.amazon.in/shop/jaleesahmed

HAL-OPERATOR (FITTER) PREVIOUS YEAR IMPORTANT QUESTIONS

1.The wearing of machine parts is due to_________________.
A.Abrasion
B.Impact
C.Corrosion
D.Erosion

2.Which caliper is can be set quickly?
A.Long point caliper
B.Adjustable caliper
C.Spring type caliper
D.None of these

3.A fixture is a production tool that ___________________.
A.Locates and holds the component
B.Locates the component
C.Holds the component
D.Controls the cutting tool

4.The part of a vernier height gauge on which the main scale divisions are graduated is the____________________________.
A.The vernier plate
B.Base
C.Beam
D.Fine setting device

5.Which instrument is used for checking the parallelism of filed surfaces?
A.Caliper
B.Steel rule
C.Try square
D.None of above

6.The common pitches of hacksaw blade is _____________.
A.1.8 mm
B.1.4 mm
C.0.8 mm
D.All of above

7.Name of the chemical solution used for cleaning the parts of a micrometer after it is dismantled?
A.Thinner
B.Carbon tetrachloride
C.Clean oil
D.None of above

8.A sine bar is made of______________________.
A.Nickel steel
B.High carbon steel
C.Stabilized chromium steel
D.High speed steel

9.The included angle of the groove of ‘V’ block is always __________________.
A.45 deg
B.90 deg
C.60 deg
D.120 deg

10. The Surface plates are made of_______________________.
A.Alloy steels
B.Fine grained cast iron
C.High grade cast steel
D.Wrought iron

 

HAL-ASSISTANT (MECHANICAL) PREVIOUS YEAR IMPORTANT QUESTIONS

1. Which of the following materials is most elastic
A. rubber
B. plastic
C. steel
D. glass.

2. A cylindrical section having no joint is known as
A. joint less section
B. homogeneous section
C. manufactured section
D. seamless section.

3. A Kaplan turbine is a

A. Outward flow reaction turbine
B. Inward flow impulse turbine
C. Low head axial flow turbine
D. High head mixed flow turbine

4. The function of economizer in a boiler is to
A. Superheat the steam
B. Reduce fuel consumption
C. Increase steam pressure
D. Maintain saturation temperature

5. Which one of the following represents open thermodynamic system?
A. Manual ice cream freezer
B. Centrifugal pump
C. Pressure cooker
D. Bomb calorimeter

6. Air injection in IC engine refers to injection of
A. Air only
B. Liquid fuel only
C. liquid fuel and air
D. Supercharging air

7. Ice is very close to a
A. Gray body
B. Black body
C. White body
D. Specular body

8. The centre of pressure for an inclined surface area
A. Lies below the centroid of the surface strain
B. Coincides with the centroid
C. Lies above the centroid of the surface
D. None of the above

9. Isentropic flow is
A. Irreversible adiabatic flow
B. Reversible adiabatic flow
C. Ideal fluid flow
D. Friction less reversible flow

10. Air vessels are used in reciprocating pumps in order to
A. Increase the delivery head
B. Reduce suction head
C. Minimize delivery head fluctuation
D. Reduce accelerating head

 

ANSWER KEY OF HAL OPERATOR (FITTER) QUESTIONS :-

  1. D 2. C 3. C 4. C 5. C 6. D 7. B 8.C 9. D 10. B

ANSWER KEY OF HAL ASSISTANT (MECHANICAL) QUESTIONS :-

  1. D 2. D 3. C 4. B 5. B 6. C 7. B 8.A 9. B 10. D

REFERENCE LINK :-

CHANCE TO WIN PRIZE FOR MY SUBSCRIBERS FROM 22/02/2019 TO 05/03/2019 (DATE EXTENDED)

HAL-ASSISTANT & OPERATORS SYLLABUS 2019

HAL-ASSISTANT & OPERATORS (MECHANICAL & FITTER) PREVIOUS YEAR IMPORTANT QUESTIONS PART-1

 

Related posts

Leave a Comment